Joi 23 Februarie 2017,  
Atenţie, şoferi! Suspecţii accidentelor grave ar putea rămâne cu permisul

„Este total neconstituţional ca poliţistul să reţină permisul de conducere chiar imediat după producerea accidentului de circulaţie, când probatoriul nici măcar nu a fost administrat, iar ulterior procurorul şi judecătorul să prelungească sau nu dreptul de a conduce pe ...

Curtea de Apel Constanţa l-a pus în libertate pe jandarmul Ichimuţă, acuzat de trafic de droguri

Magistraţii de la Curtea de Apel Constanţa au dispus, vineri, punerea în libertate a subofiţerului Gabriel Ichimuţă, de 24 de ani, angajat al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Constanţa, acuzat de trafic de droguri, pe care judecătorii de la Tribunal îl arestaseră pent ...

Jorj Unciuleanu, în atenţia Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României

Pe numele lui Jorj Unciuleanu a fost depusă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României o plângere penală pentru ucidere din culpă. Centrul Maritim de Coordonare din cadrul ANR informează că în seara zilei de 9 septembrie, la ora 19.30, Jorj ...

Sentinţă de 850.000 de lei Rutieriştii execută statul

Despăgubiţi de instanţă cu circa opt miliarde şi jumătate, după ce judecătorii au apreciat că li s-au încălcat drepturile în mod brutal, poliţiştii Serviciului Rutier Constanţa suspectaţi de fapte de corupţie pot pune în executare hotărârea prin care statul a fos ...

Poliţişti arestaţi pentru luare de mită, despăgubiţi cu 25.000 lei

Acum doi ani, printr-o acţiune de amploare a DGA, 39 de poliţişti de la Constanţa erau reţinuţi de colegii lor, fiind suspectaţi de  abuz în serviciu, luare de mită şi trafic de influenţă. Între timp, majoritatea acestora au scăpat de urmărirea penală, au fost r ...

Amenintari cu sinuciderea Politistii de la Rutiera, in pragul disperarii

„Poliţiştii au venit la noi şi ne-au cerut ajutorul. Ne-au zis că nu se mai descurcă să achite ratele la bănci, nu mai au nici ce mânca, sunt discuţii în familii pe tema banilor. Unul dintre ei mi-a spus că vrea să se spânzure pentru că vrea banca să-i ia casa". ...

În exclusivitate, la un an de la moartea scafandrilor Ultimele imagini de pe camera video a lui Ispas

„Am avut o stimă deosebită pentru ei (nr. Cristian Zarafu şi Cătălin Valeriu Ispas, acesta din urmă fiind angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea). Dumnezeu Să-i aibă în pază", a conchis Unciuleanu Azi, 9 septembrie 2011, se împlineşte ...

Daune pentru seful de la Crima Organizata

Comisarul Aurelian Pavel, şeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Constanţa, se apropie din ce în ce mai mult de suma de 50.000 de lei pe care o are de primit, cu titlul de daune, de la Valentin Ivanciu, individul care i-a târât numele în noroi pe parcursul mai multor ani. ...

Mara, nevinovat de cinci dintre „mega-acuzatiile" aduse

Liviu Florin Mara, bărbatul de 58 de ani acuzat că s-ar fi ascuns timp de 20 de ani de executarea unei pedepse cu închisoarea, a fost achitat pentru cinci din cele 14 capete de acuzare pentru care este judecat, pentru restul fiind condamnat la o pedeapsă de cinci ani de închisoare. C ...

Ce „grozăvii" a descoperit ITM în dosarul scafandrilor morţi Zarafu şi Ispas

„ (...) Nu ne mai rămâne decât să cerem sprijinul FBI, care dacă tot cercetează moartea sportivului din Giurgiu se va implica şi în descoperirea vinovaţilor din Portul Constanţa" Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa a aplicat mai multe amenzi societă ...

Recuperarea scafandrului Zarafu

Filmul recuperarii scafandrului Zarafu, disparut in epave navei Medy. Articol complet ...

Concluzia specialiştilor: Cristian Zarafu şi Cătălin Ispas au fost trimişi la moarte sigură

Specialiştii Centrului de Scafandri Constanţa au terminat expertiza tehnico-ştiinţifică a echipamentelor purtate de Cristian Zarafu şi Cătălin Ispas în ziua în care s-au scufundat la epava navei Medy. Cei doi au murit în data de 9 septembrie în circumstanţe rămase, deocamdat ...

Avocatul Filisan: "Cazul scafandrilor Ispas- Zarafu stagneaza nejustificat"

Avocatul Catalin Filisan, cel care se ocupa de ancheta demarata in cazul decesului scafandrilor Catalin Ispas si Cristian Zarafu, decedati anul trecut, spune ca in momentul de fata nu exista noutati in dosarul celor doi. As putea spune chiar ca dosarul stagneaza nejustificat, a d ...

Despăgubiri. Răspunderea patrimonială a statului pentru prejudiciile cauzate prin erori judiciare. Daune morale şi materiale

Share |

Prin cererea înregistrata la nr. 4993/95/2008 pe rolul Tribunalului Gorj, reclamantii T. S, T.S.D si T.P au chemat în judecata Statul Român prin Ministerul Finantelor, solicitând sa fie obligat la plata sumei de 3.200.000 EURO.
De asemenea au solicitat obligarea aceluiasi pârât la plata cheltuielilor de judecata ocazionate cu solutionarea litigiului.
Reclamantii au precizat ca suma solicitata urmeaza a fi împartita astfel: pentru reclamantul T.S. suma de 2.950.000 EURO cu titlu de daune morale si 50.000 EURO cu titlu de daune materiale; pentru reclamantul T.S.D suma de 100.000 EURO daune morale si pentru T.P suma de 90.000 EURO daune morale si 10.000 EURO daune materiale.
În motivarea cererii au precizat ca, reclamantul T.S a fost arestat preventiv de la data de 26.11.2001 pâna la data de 3.09.2002 si ca prin sentinta penala irevocabila acesta a fost achitat.
S-a invocat eroarea judiciara în conditiile art. 504 si urm. C.pr.penala.
De asemenea reclamantii au sustinut ca au suferit un soc fizic si psihic de mare intensitate, fiind îngradita libertatea reclamantului T.S, ca acesta avea o vârsta înaintata, familia sa a ramas fara sprijin, iar copilul minor aflat în întretinere s-a îmbolnavit grav.
S-a mai precizat ca întreaga familie a avut de suferit atât datorita arestului preventiv al reclamantului T.S cât si a existentei si duratei procesului penal, ca familia a fost nevoita sa faca împrumuturi pentru a asigura apararea în procesul penal si pentru pachetele cu mâncare dar si deplasarile pe care membrii familiei le-au facut în scopul vizitarii reclamantului T.S.
În perioada arestului reclamantului T.S, atât reclamanta T.P cât si reclamantul T.D au avut probleme grave de sanatate cauzate de socul suferit si de stresul provocat de existenta procesului penal.
Reclamanta T.P a precizat ca împotriva sa nu s-a pronuntat o condamnare definitiva dar, procesul penal în cadrul caruia a avut calitatea de inculpata a produs efectele unei erori judiciare, si a avut de suferit atât moral cât si material de pe urma acestuia dar si a arestarii nelegale a sotului ei.
Aceasta a sustinut ca în societate si în comunitatea în care traieste, imaginea sa si a familiei a avut de suferit, ca suferintele au fost atât de ordin moral dar si material, ramânând cu un minor în întretinere, fiind nevoita sa vânda bunuri din gospodarie si sa faca împrumuturi.
În drept reclamantii îsi întemeiaza cererea pe disp.art. 504, 506 C.pr penala, art. 52 alin. 3 din Constitutia României si art. 5 paragraful 5 din CEDO.
În cauza a formulat întâmpinare pârâtul prin care a solicitat respingerea actiunii reclamantului T.S ca neîntemeiata si respingerea ca inadmisibila a actiunii recl.T. S. D si T .P.
Reclamantii au mai depus la dosar somatii de executare emise de Agentia Nationala de Administrare Fiscala Motru.
Penitenciarul Tg.Jiu a înaintat prin adresa nr. 207935/08.05.2008 copia fisei medicale a reclamantului T.S care a fost pus în liberate la data de 03.09.2002 din Penitenciarul Tg-Jiu.
În sedinta publica din 15.05.2008 instanta a interogat reclamantul T.S.
În sedinta publica din 05.06.2008, instanta a pus în discutia partilor exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantilor T.P si T.S.D în raport cu temeiul juridic invocat prin cererea introductiva, având în vedere sustinerile pârâtului din întâmpinare.
S-a admis exceptia si s-a constatat ca reclamantii T.P si T.S.D nu au calitate procesuala activa în raport cu temeiul cererii de chemare în judecata.
La data de 09.06.2008, reclamantul T.S si-a majorat câtimea cererii în sensul solicitarii obligarii pârâtului la plata sumei de 3.150.000 EURO cu titlu de daune morale si 50.000 EURO cu titlu de daune materiale.
Prin sentinta nr.114 din 3 iulie 2008 pronuntata de Tribunalul Gorj în dosarul nr.4993/95/2008, s-a admis în parte actiunea reclamantului T.S, domiciliat în comuna Catunele, sat Steic, jud. Gorj în contradictoriu cu pârâtul Statul Român reprezentat prin Ministerul Finantelor cu sediul în Bucuresti, str. Apolodor, nr. 17, sector 5.
A fost obligat pârâtul Statul Român prin Ministerul Finantelor la 200.000 lei daune morale catre reclamantul T.S.
S-a respins cererea pentru daunele materiale.
S-a admis exceptia invocata de pârâtul Statul Român prin Ministerul Finantelor.
S-a respins actiunea reclamantilor T.P si T.S.D, ambii domiciliati în comuna Catunele, sat Steic, jud. Gorj, în contradictoriu cu pârâtul Statul Român reprezentat prin Ministerul Finantelor.
A fost obligat pârâtul la 2500 lei cheltuieli de judecata catre reclamantul T.S.
S-a retinut ca reclamantul a fost arestat preventiv în perioada 26.11.2001-30.09.2002 pentru infractiunea prevazuta de art.182 alin.2 Cod penal.
Prin sentinta penala nr.84/1.02.2007 pronuntata de Judecatoria Motru în dosarul nr.1702/263/2006, irevocabila prin decizia penala nr.968/20.11.2007 a Curtii de Apel Craiova, s-a dispus achitarea reclamantului, în baza art.11 pct.2 lit.a raportat la art.10 lit.c, Cod pr.penala, conditii în care s-a apreciat fondata actiunea întemeiata pe dispozitiile art.504, 505 Cod pr.penala, în privinta daunelor morale solicitate.
Stabilirea cuantumului daunelor morale s-a facut raportat la durata arestarii si a consecintelor produse asupra persoanei reclamantului si asupra familiei sale, concluzionându-se ca procesul penal initiat împotriva sa i-a afectat sanatatea, creditul moral, pozitia sociala a acestuia, cât si a sotiei si fiului sau.
Privitor la prejudiciul material, instanta a considerat ca, prin materialul probator administrat nu s-a facut dovada existentei daunelor pretinse si a raportului de cauzalitate dintre acesta si faptul cauzator de prejudiciu.
Împotriva sentintei, în termen legal, au declarat apeluri, în baza art.282 Cod pr.civila, reclamantul, pârâtul Statul Român prin Ministerul Economiei si Finantelor si Ministerul Public.
Reclamantul a sustinut ca, pentru stabilirea daunelor morale, instanta trebuia sa tina seama si de alte criterii decât cele avute în vedere, si anume: viata personala a reclamantului anterior, în timpul arestarii si dupa eliberare, cu impactul produs asupra lui de arestare; perioada cât a fost arestat nelegal; împrejurarea ca în comunitatea din care face parte reclamantul, era cunoscut ca o persoana cinstita, decenta si muncitoare, calitati stirbite prin arestare; îngradirea dreptului la libertate si a altor drepturi patrimoniale ocrotite de lege, prin arestare; stirbirea onoarei si demnitatii; socul produs prin arestare; socul executarii privarii de libertate; evenimentele legate de familia reclamantului si acutizarea suferintei în timpul sarbatorilor religioase petrecute în penitenciar; trauma cauzata se afectiunile suferite de fiul sau; dificultatile de reintegrare; prejudiciul moral suferit de sotia si fiul sau; vârsta înaintata a reclamantului.
Prin ignorarea acestor criterii, nu s-a asigurat respectarea principiului repararii integrala a pagubei.
Referitor la prejudiciul material suferit, s-au administrat probe suficiente, în masura a face dovada pretentiilor solicitate, dar instanta a interpretat si retinut gresit probatoriile, iar pe de alta parte, în baza rolului activ, avea obligatia de a ordona efectuarea unei expertize judiciare privind calculul sumelor împrumutate de pe la banci si a celor reprezentând contravaloarea bunurilor vândute în vederea acoperirii cheltuielilor de transport si cele pentru pachetele primite la penitenciar.
Ministerul Economiei si Finantelor, pentru apelantul Statul Român a sustinut ca actiunea reclamantului nu se încadreaza în cazurile de reparare a pagubelor cauzate prin erori judiciare, acesta nefiind condamnat definitiv pentru niciuna din faptele pentru care a fost trimis în judecata.
A mai criticat sentinta pentru cuantumul daunelor morale acordate, în lipsa unui minim de indicii si argumente din care sa rezulte în ce masura drepturile patrimoniale ocrotite de constitutie i-au fost afectate.
Cheltuielile de judecata au fost stabilite în sarcina pârâtei, în lipsa unei culpe procesuale a acesteia.
Prin criticile formulate de Ministerul Public s-a aratat ca dispozitiile art.5 paragraful 5 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului si art.504 alin.2 din Codul de pr.penala se instituie o prezumtie privind raspunderea Statului pentru prejudiciile materiale si morale suferite în perioada în care persoanele au fost private de libertate în mod nelegal în cursul procesului penal, dar stabilirea întinderii reparatiei se face de instante, conform probatoriului.
Conform art.505 alin.1 Cod pr.civila cuantumul daunelor se calculeaza în raport de durata privarii de libertate si consecintele produse asupra persoanei si familiei sale, ori suma de 200.000 lei acordata în cauza este exagerata fata de datele concrete ale spetei.
Instanta s-a limitat la o motivare generala, care nu a avut în vedere particularitatile cauzei si nu a tinut seama ca eroarea judiciara comisa poate fi imputata partial reclamantului care, anterior, a mai suferit o condamnare penala, cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, pentru infractiuni comise într-o perioada apropiata de momentul petrecerii faptelor pentru care s-a dispus achitarea.
Asadar, nu s-a avut în vedere comportamentul reclamantului, anterior declansarii procesului penal în care a fost achitat, cât si hotarârile contradictorii pronuntate în ciclurile procesuale urmate de dosarul penal.
Examinând criticile invocate se constata nefondate apelurile, pentru urmatoarele considerente:
Reclamantul T.S. a fost arestat preventiv în perioada 26.11.2001-30.09.2002, pentru savârsirea infractiunii de lovire prevazuta de art.182 alin.2 Cod penal, iar prin sentinta penala nr.84/1.02.2007 pronuntata de Judecatoria Motru, irevocabila prin decizia penala nr.968/20.11.2002 a Curtii de Apel Craiova, a fost achitat în baza art.11 pct.2 lit.a raportat la art.10 lit.c, Cod pr.penala.
Potrivit art.52 alin.3 teza I din Constitutie, statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erori judiciare, principiul responsabilitatii fata de persoanele care au suferit din cauza erorilor judiciare savârsite în procesele penale trebuind aplicat tuturor victimelor acestora.
Art.504 Cod pr.penala materializeaza principiul constitutional enuntat, finalitatea textului fiind de a permite repararea prejudiciilor cauzate atât prin condamnarea pe nedrept, cât si prin nelegala privare sau restrângere de libertate din cursul procesului penal finalizat fie prin achitarea inculpatului, fie prin încetarea procesului penal, astfel legea interna fiind în deplina concordanta cu prevederile art.5 paragraful 5 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, în conformitate cu care trebuie interpretate dispozitiile legislatiei nationale.
Prin prisma acestor considerente, actiunea reclamantului este admisibila, criticile formulate de pârât sub acest aspect nefiind fondate.
Cerintele de acordare a daunelor sunt cele mentionate de text, iar raspunderea statului pentru eroare judiciara, asa cum este prevazuta de norma legala, nu este conditionata de lipsa unei eventuale culpe concurente a reclamantului, rezultata din comportamentul anterior al acestuia, sau existenta antecedentelor penale.
Repararea prejudiciului trebuie sa fie integrala, fara distinctie dupa cum acesta este material sau moral.
În privinta daunelor morale, instanta apreciaza, în raport de circumstantele cauzei, daca prejudiciul trebuie reparat sub forma baneasca si în ce cuantum, sau daca dimpotriva nu trebuie astfel reparat întrucât gravitatea sa nu justifica o asemenea masura.
În speta, prin hotarârea pronuntata, s-a apreciat corect asupra naturii reparatiei pentru prejudiciul moral cauzat reclamantului cât si asupra cuantumului banesc al reparatiei.
Daunele morale reprezinta acele consecinte daunatoare, care nu pot fi evaluate în bani, deci cu continut neeconomic si care constau în atingerea adusa valorilor ce definesc personalitatea umana, valori referitoare la existenta fizica a omului, la sanatatea si integritatea corporala, la cinste, demnitate si onoare, prestigiu profesional si alte valori similare.
În acest context, prin privarea de libertate a reclamantului pe perioada 26.11.2001-30.09.2002, cât a fost arestat preventiv, acestuia i s-a adus atingere drepturilor si libertatilor fundamentale, iar traumele psihice si suferintele fizice provocate de o asemenea masura pot si trebuie sa fie reparate prin acordarea unor despagubiri corespunzatoare.
Desi cuantificarea prejudiciului moral nu este supusa unor conditii legale de determinare, daunele morale se stabilesc prin apreciere, ca urmare a aplicarii criteriilor referitoare la consecintele negative suferite de cei în cauza, în plan fizic, psihic si afectiv, importanta valorilor lezate, intensitatea cu care au fost percepute consecintele vatamarii, etc., toate acestea subordonându-se conotatiei aprecierii rezonabile, pe o baza echitabila, corespunzatoare prejudiciului real si efectiv produs.
Pornirea procesului penal pentru o fapta penala cu privire la care în final s-a stabilit ca nu a existat, a avut consecinte grave asupra reclamantului, vatamându-i sanatatea, onoarea, creditul moral, pozitia sociala, aspecte care definesc persoana umana si care analizate si evaluate obiectiv, constituie criterii importante si serioase de stabilire a daunelor morale.
Aceste consecinte daunatoare au fost corect apreciate de instanta de fond care a avut în vedere principiul repararii integrale a prejudiciului cauzat prin acordarea unor despagubiri echitabile si cu reala functie reparatorie, de natura a conferi reclamantului o satisfactie echitabila.
Criteriile enumerate de reclamant în motivele de apel si care acesta pretinde ca nu au fost avute în vedere la stabilirea cuantumului daunelor morale, au fost partial examinate de prima instanta, însa chiar în situatia în care s-ar fi analizat în parte fiecare din elementele aratate de apelant, majorarea despagubirilor nu s-ar justifica, deoarece scopul acordarii lor este de reparatie a prejudiciului real, ci nu de a conferi reclamantului un folos material fara justificare cauzala în eroarea penala si consecintele acesteia.
Incidenta art.504 Cod pr.penala circumscrie despagubirile morale la prejudiciile de natura morala cauzate prin eroarea judiciara, ori în speta acest factor prejudiciabil se limiteaza la durata arestarii preventive, asa cum prevad dispozitiile art.505 alin.1 Cod pr.penala, deoarece ulterior punerii în libertate, derularea procesului penal, finalizat cu o sentinta de achitare, mentinuta în caile de atac, reprezinta o cauza licita, pentru care statul nu poate fi tinut sa raspunda, indiferent de consecintele pe plan moral, fizic si psihic pe care procesul le-ar fi putut avea asupra reclamantului.
Repararea integrala a prejudiciului presupune, de principiu, si acordarea despagubirilor pentru daunele materiale suferite, dar în masura în care au fost dovedite, ori cu probele administrate în cauza nu s-a demonstrat temeinicia cererii reclamantului.
Prin cererea introductiva, memoriul depus la fila 114 în dosarul de fond si declaratia consemnata la fila 130, reclamantul a precizat ca prejudiciul material produs se constituie din cheltuielile pricinuite de derularea procesului si de detentie, respectiv onorarii aparator, contravaloarea pachetelor primite în arest, contravaloarea transportului pentru membrii familiei din localitatea de domiciliu, la sediul instantei sau al locului de detentie.
În declaratie a mentionat ca în procesul penal nu a solicitat cheltuielile de judecata, iar vânzarile de bunuri mobile si a animalelor din gospodarie, cât si contractarea împrumuturilor bancare s-au facut în scopul acoperii cheltuielilor din proces.
Din verificarea actelor dosarului penal, se constata ca la solutionarea în fond a litigiului, prin sentinta penala nr.84/1.02.2007 pronuntata de Judecatoria Motru, reclamantul din prezenta cauza a solicitat acordarea cheltuielilor de judecata, cerere consemnata în practicaua sentintei ( încheierea de amânare a pronuntarii din 25.01.2007), asupra careia instanta nu s-a pronuntat, iar reclamantul nu a formulat critici sub acest aspect în caile de atac exercitate.
Fata de aceasta situatie, reclamantul nu putea solicita acordarea cheltuielilor de judecata prin actiunea din prezenta cauza, atâta timp cât avea posibilitatea de a urmari obligarea la plata lor în procesul penal.
Pentru dovedirea contravalorii transportului membrilor familiei reclamantului la locul de detentie, la dosar s-au depus la filele 63-67 copii ale biletelor de calatorie cu autobuzul, dar nu rezulta destinatia pentru care au fost eliberate, o parte din ele nu sunt datate, iar altele poarta date ulterioare eliberarii reclamantului din penitenciar.
De asemenea, copiile bonurilor fiscale emise de SC PETROM SA, depuse la filele 63 si 64 sunt datate 21.03.2008 si respectiv 16.03.2008, iar copiile biletelor de tren de la fila 67, poarta data de 25.07.2007, asadar sunt ulterioare perioadei vizate de art.505 alin.1 Cod pr.penala, mai mult, chiar ulterioare datei pronuntarii deciziei irevocabile din procesul penal - decizia penala nr.968/20.11.2007 a Curtii de Apel Craiova, conditii în care cererea de acordare a despagubirilor pentru aceste cheltuieli nu este fondata.
Prin cererile depuse reclamantul a pretins ca el si membrii familiei au contractat mai multe împrumuturi bancare, în vederea acoperirii cheltuielilor efectuate în perioada detentiei.
Actele depuse în copie la filele 68-80 si 82-88, respectiv extrase de cont, grafice de rambursare în baza contractelor de credite, se refera însa la operatiuni ulterioare perioadei de referinta. Astfel extrasul de cont de la filele 68-69 priveste perioada începând cu data de 31.12.2006, graficele de rambursare Bancpost (filele 70-74), au în vedere împrumutul contractat în 2007, buletinul de schimb valutar de la fila 75, este datat 15.01.2008, iar contractul de credit de la filele 82-88, a fost încheiat la 16.01.2007. În consecinta, în lipsa unor dovezi certe care sa ateste ca sumele împrumutate au fost destinate sa acopere cheltuielile materiale efectuate pe perioada cât reclamantul a fost arestat preventiv, ele nu pot fi avute în vedere la acordarea daunelor în baza art.504 Cod pr.penala, întrucât potrivit prevederilor art.505 alin.1 Cod pr.penala, la stabilirea întinderii reparatiei se tine seama de durata privarii de libertate sau a restrângerii de libertate suportate.
S-a mai sustinut ca pentru completarea veniturilor familiei, din gospodarie s-au vândut animale si bunuri mobile, si anume un tractor cu remorca .
Din chitanta depusa la fila 81 în copie, rezulta ca tractorul si remorca au fost vândute la 12.04.2003 cu pretul de 1 miliard lei unei persoane al carui nume nu este lizibil, asadar tranzactia este si ea ulterioara perioadei avuta în vedere de textele legale mentionate.
Martorii audiati de instanta de fond si cea de apel, au confirmat sustinerile reclamantului privind înstrainarea unor animale din gospodarie, dar nu au putut preciza nici datele la care au avut loc aceste vânzari, nici sumele obtinute, conditii în care nu pot fi retinute ca prejudiciu material.
În baza rolului activ definit de art.129 c.pr.civ., instanta de apel a dispus suplimentarea probatoriului administrat, dar din ansamblul probelor nu au rezultat elemente în raport de care sa poata fi stabilite cheltuielile efectuate pentru pachetele primite de reclamant în arest.
În privinta executarii cheltuielilor judiciare la care reclamantul a fost obligat în procesul penal, cu actele depuse la filele 107-112, respectiv somatii de plata emise în baza hotarârilor penale pronuntate în ciclurile procesuale derulate în cursul anului 2004, nu s-a facut dovada decât a efectuarii unor acte de executare, nu si a platii efective.
Chiar daca sumele respective ar fi fost achitate de reclamant, calea legala de recuperare era actiunea îndreptata împotriva Agentiei Nationale de Administratie Fiscala, ele neputând face obiectul actiunii în despagubiri întemeiata pe dispozitiile art.504-506 Cod pr.penala.
Fata de situatia retinuta se apreciaza ca justificat prima instanta a respins cererea pentru daune materiale.
Criticile pârâtului referitoare la obligarea la plata cheltuielilor de judecata nu sunt întemeiate.
Conform art.274 c.pr.civ., partea care cade în pretentii va fi obligata, la cerere, la plata cheltuielilor de judecata. Asadar, la baza obligatiei de restituire a cheltuielilor de judecata sta culpa procesuala dedusa din expresia “ partea care cade în pretentii „ iar a cadea în pretentii înseamna a pierde procesul.
În speta, pârâtul a pierdut procesul, asa încât, întemeiat a fost obligat la plata cheltuielilor, în baza art.274 c.pr.civ.
În consecinta, pentru considerentele expuse, apelurile declarate în cauza sunt nefondate si vor fi respinse, conform art.296 Cod pr.civila.????
 
label_daune_morale
noutati
Ordinul Nr.1076 din 06.08.2012 privind încasarea sumelor reprezentând prejudiciul cauzat şi recuperat


Având în vedere dispoziţiile art. 10 alin. (1) din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, cu modificările ulterioare,în temeiul prevederilor art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministeru ...

Hotararea CSM nr. 637/2012 - modificarea si completarea Regulamentului de ordine interioara al instantelor judecatoresti


1. La articolul 2, alineatele (1), (2) si (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: „
Art. 2. -
(1) Judecatoriile, tribunalele, tribunalele specializate, curtile de apel si inst ...

Hotararea CEDO in Cauza Jarnea si altii impotriva Romaniei, pronuntata la 10 mai 2012


PROCEDURA

1. La originea cauzei se afla sapte cereri (nr. 36.268/02, 25.416/04, 25.500/04, 43.454/06, 24.717/07, 16.297/08 si 17.068/08) indreptate impotriva Romaniei, prin care resortisanti romani (reclamantii) au sesizat Curtea, in temeiul art. 34 din Conventia pentru a ...

Hotararea Guvernului nr. 370/ 2012 pentru stabilirea zilei de 30 aprilie 2012 ca zi liberaArt. 2. - Prevederile art. 1 nu se aplica la locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii. 

Art. 3. - Dispozitiile art. 1 nu se aplica magistrati ...

Ordin MS nr. 359/ 2012 - criteriile de inregistrare si declarare a nou-nascutului


Nou-nascutul viu

Art. 1. - Produsul de conceptie expulzat sau extras complet din organismul matern, indiferent de durata amenoreei ori varsta de gestatie, este declarat nascut viu daca prezinta dupa expulzie sau extragere unul dintre urmatoarel ...

Legea nr. 61/ 2012 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 80/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila


1. La articolul I punctul 2, alineatul (2) al articolului 9 semodifica si va avea urmatorul cuprins: „(2) Daca modificarea a fost dispusa printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila sau prin orice alt inscris prevazut de lege, aceasta se comunica, d ...

Decizie nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual


interesaţi în cel mai înalt grad de creşterea şi educarea copilului în spiritul valorilor şi al idealurilor democratice, proclamate de Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la drepturile copilului şi de Convenţia europeană a drepturilor omului, convinşi că furnizo ...

ORDIN nr. 14/29.11. 2011 pentru punerea în aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de rãspundere civilã

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURĂRILOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 858 din 6 decembrie 2011
În conformitate cu dispoziţiile art. 53 din Legea nr. 136/1995 privind asigurãrile şi reasigurãrile în România, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, potrivit H ...

Ordinul ANAF nr. 3.389/2011 - stabilirea prin estimare a bazei de impunere

Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.389/2011 privind stabilirea prin estimare a bazei de impunere a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 804 din 14 noiembrie 2011. Avand in vedere prevederile art. 4 alin. (2) pct. 46 din Hotararea Guvernului nr. 109 ...

Hotararea Plenului CSM nr. 750/2011 - modificarea Regulamentului privind concursul de promovare a judecatorilor si procurorilor

Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 750/2011 pentru modificarea Regulamentului privind organizarea si desfasurarea concursului de promovare a judecatorilor si procurorilor, aprobat prin Hotararea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 621/2006, a fost publicata in Monit ...

Ordinul Ministerului Administratiei si Internelor nr. 163/2011 privind preschimbarea permiselor de conducere nationale eliberate de autoritatile competente ale altor state cu documente similare romanesti a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, P

Avand in vedere prevederile art. 83 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in temeiul art. 7 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea si fu ...

Ordonanta Guvernului nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, N

Dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti
Art. 1. - (1) Partile sunt libere sa stabileasca, in conventii, rata dobanzii atat pentru restituirea unui imprumut al unei sume de bani, cat si pentru intarzierea la plata unei obligatii banesti
(2) Dobanda datorata ...

Legea nr. 101/2011 - prevenirea si sanctionarea unor fapte privind degradarea mediului

a) incalcarea dispozitiilor legale in domeniu — nerespectarea prevederilor privind actiuni sau inactiuni interzise potrivit actelor normative in domeniu, prin care se transpun actele juridice prevazute in anexele A si B la Directiva 2008/99/CE a Parlamentului ...

Registrul general de evidenta a salariatilor a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 372, din 27 mai 2011

  Art. 2. — (1) Incadrarea in munca a unei persoane se realizeaza, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003 — Codul muncii, republicata, numai prin incheierea unui contract individual de munca, in temeiul caruia persoana fizica, in calitate de salariat, s ...

Hotararea CSM nr. 355/2011 - modificarea si completarea Regulamentului privind transferul si detasarea judecatorilor si procurorilor

Avand in vedere dispozitiile art. 48 alin. (9), ale art. 49 alin. (9), ale art. 53 alin. (1), ale art. 54 alin. (1), ale art. 55, 58, 59 si 61 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ul ...

HG nr. 535/2011 - modificarea si completarea HG nr. 1.267/2010 privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licentelor si brevetelor de turism

1. La articolul 4, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „Art. 4. — (1) Pentru obtinerea certificatului de clasificare a structurilor de primire turistice, solicitantul depune la sediul autoritatii admin ...

HG nr. 247/2011 - modificarea si completarea HG nr. 621/2005 - gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje

 In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.  Art. I. — Hotararea Guvernului nr. 621/2005 privind gestionarea ambalaje ...despre_cabinet

despre_cabinet_intro_1“Jur sa respect si sa apar Constitutia si celelalte legi ale tarii, drepturile si libertatile omului, sa exercit profesia de avocat in mod demn, independent si cu probitate. Asa sa-mi ajute Dumnezeu” - art.21 din Legea nr. 51/1995 a profesiei de avocat.

Cu o activitate profesională de peste zece ani de zile ...

Citeste mai mult


contact

Str. Mihai Viteazu, nr.73, Et. 2, Constanta
email: av.filisan@datanet.ro, cabinet@filisan.ro
Tel: 0722.214.290

contact_email